Vodeni ogledi

Skozi VODENE OGLEDE boste spoznali način rudarjenja,  ko je bil rudnik odprt, povedali pa vam bomo tudi kakšno rudarsko anekdoto, ki smo jo slišali od še živečih nekdanjih rudarjev. Ogledali si boste lahko kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev,  zbirko orodja, ki so ga uporabljali ob zaključku delovanja rudnika, primer skoraj vertikalnega odkopnega polja s še nerazkrito žilo barita, rekonstrukcijo lesenega podporja, rekonstrukcijo tračnic z rudarskim vozičkom, zbirko kamnin in rud iz  Sitarjevca, slikovno rekonstrukcijo paleookolja, panoje s fotografijami netopirjev, ki prebivajo v rudniku, ter razstavno vitrino hematitne rude. V manjši dvorani poteka projekcija, kjer so predstavljeni limonitni kapniki. V tem delu je tudi pravljični kotiček, kjer najmlajšim obiskovalcem radi povemo kakšno zgodbico. Nekaj le-teh je naša domačinka, pisateljica Darinka Kobal, zapisala v svoji knjigi V temnih globinah Sitarjevca. Po predhodnem naročilu pa lahko obiskovalci v rudniku poskusijo tudi »sitarjevško malco«, pripravljeno na sodoben način, ali  »škratov šmorn«.

SITARJEVŠKA MALCA IN ŠKRATOV ŠMORN.

Po predhodnem naročilu (vsaj 10 oseb) lahko obiskovalci v rudniku poskusijo tradicionalno »sitarjevško malco« ali pa »škratov šmorn«. SITARJEVŠKA MALCA sestoji iz pogače z ocvirki, slanine v ajdovem testu, hrenovim mousseom na jabolčnem krhlju ter kompotov iz sezonskega sadja.

PRAVLJICE IN SITARJEVŠKE ZGODBE.

V pravljičnem kotičku najmlajšim obiskovalcem radi povemo tudi kakšno zgodbico. Nekaj teh je naša domačinka, pisateljica Darinka Kobal, zapisala v svoji knjigi V temnih globinah Sitarjevca.

S ŠKRATOM PO RUDNIKU.

V raziskovanje podzemnega sveta mulce (in starše) popelje nagajivi, vragolij poln sitarjevški škrat. Na igriv in hudomušen način izvemo več o rudniku – kako izgledajo in kako težke so tukajšnje kamnine, kako se svetijo minerali, spoznamo rudarsko orodje, zanimive zgodbe rudarjev ter prebivalce rudnika – netopirčke in limonitne kapnike.

LITKO.

Litko je rudar in maskota litijskega karnevala, ki razveseljuje obiskovalce na vseh večjih dogodkih v Litiji.  Domuje v rudniku Sitarjevec in se skriva v njegovih globinah. Če boste imeli srečo, ga boste morda opazili v kakšnem stranskem rovu.

Zgodba o Litku.

Pred davnimi časi se je v majhnem mestecu, med dvema hriboma, skozi katero teče reka Sava, vsako leto odvijal pustni karneval. Od začetka te lepe tradicije je več kot 170 let. Ljudje so se našemili v maškare, se sprehajali po mestu in se veselili. Med njimi je bil tudi žalostni, osamljeni rudar, ki se je želel našemiti v maškaro, vendar mu tega njegovi kolegi niso dovolili. Dneve in leta, si je želel, da bi bil najljubša maškara na karnevalu in da bi ga imeli vsi radi. Nekega dne je na delu v rudniku sanjaril o karnevalski maski in zaspal. Ko se je naslednjič zbudil, je ves srečen opazil, da je oblečen v prav poseben kostum. Pokukal je iz rudnika in ugotovil, da se mesto spet pripravlja na karneval. Odločil se je, da pride v mesto – vesel in oblečen v kostum!

NASLOV

N 46°03’00.0″
E 14°49’51.2″

TELEFON

051 312 739
070 700 484

E-Mail

info@visitlitija.si
Rezervacija obiska

TRADICIONALNI DOGODKI .

V okviru novoletnih dogodkov Čarobne Litije je pestro dogajanje tudi v in pred rudnikom Sitarjevec. Dogodki so lepo obiskani in vsako leto privabijo več obiskovalcev. Vabijo z drugačnostjo in unikatnostjo,  nekateri pa  z nostalgijo in prijetnim vzdušjem.

MINERALNE JASLICE.

V dvorani rudnika si lahko obiskovalci v decembrskem času ogledajo edinstvene mineralne jaslice.

POHOD Z BAKLAMI.

Tradicionalni pohod na god sv. Barbare, 4. decembra. Ob prižigu tisočerih lučk v Litiji škratki in Litko pričakajo pohodnike, ki se iz starega mestnega jedra v rudnik podajo z baklami.

ŽIVE JASLICE.

… so še ena od posebnosti decembrskega dogajanja v Litiji. Božično zgodbo si lahko obiskovalci ogledajo na platoju pred vhodom v rudnik.

LOKACIJA RUDNIKA

N 46°03’00.0″
E 14°49’51.2″

TELEFON

051 312 739
070 700 484

E-Mail

info@visitlitija.si
Rezervacija obiska

koristno

Dobro je vedeti:

  • Ogled je možen samo s predhodno najavo – Rezervacija
  • Obisk je primeren za vse, tudi za gibalno ovirane, ker rov nima naklona.
  • V rovu je stalna temperatura 10 °C in 100% vlaga.
  • Obiskovalec prejme zaščitno opremo – čelado, priporočamo udobno obutev in obleko.
  • Glede na željo obiskovalcev se v rovu lahko postreže z rudarsko kulinariko – Sitarjevška malca 
  • Ogled rudnika traja do ene ure.

Ogledi rudnika:

  • četrtek – petek 10.00 – 12.00 in 15.00 do 18.00
  • sobota 9.00 – 12.00
  • nedelja 15:00 – 18:00
  • Ogled za skupine možen tudi izven obratovalnega časa.

Do Rudnika Sitarjevec lahko pridete: